Bebek bakımındaki en zor dönemler her zaman ilk aylar olmuştur. Özellikle ebeveynlerin daha önce bir bebek deneyimleri olmamışsa, bu konuda nasıl davranacaklarını bilemeyebilirler. Ancak her bebek özeldir ve onların kendilerine özgü bir iletişim biçimleri, farklı hassasiyetleri ve yalnızca bebeklerin sahip olabileceği bazı ihtiyaçları vardır. Eğer bunları bilirseniz, yeni doğan bebeğinizle daha doğru şekilde ilgilenebilirsiniz. Bu yüzden yeni doğan bebeklerle ilgili sahip olmanız gereken 6 temel bilgiyi sizler için bir araya getirdik.
Göbek bağı düşene kadar suyla banyo yaptırmak gerekmiyor
Göbek bağı, kuru kaldığında daha hızlı düşer. Bu ise genellikle 2 haftaya tekabül etmektedir. Yeni doğan bebeklerin pek kirlenmediği de düşünülürse, göbek bağı düşene kadar sadece süngerle silerek temizlemeniz bebeğiniz için yeterlidir. Ayrıca göbek bağı düştüğünde görülebilen küçük kanamanın da normal olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Doyup doymadıklarına dair işaretler gösterirler
Bebekler her 2-3 saatte bir beslenmelidir. Ancak özellikle emziren anneler için bazen bebeklerin doyup doymadığını anlamak güç olabiliyor. Bunu en iyi doktorunuzla birlikte bebeğinizin kilo ölçümlerinde anlarsınız. Ayrıca günde kaç bez değiştirdiği de yine iyi bir ipucu olabilir. İlk haftanın ardından günde 5-6 ıslak bez değiştiriyor ve en az 1-2 kere de büyük tuvaletini yapıyorsa bebeğinizin doymayla ilgili bir sorunu yok demektir.
Kendine zarar vermemesi için tırnak bakımı
Bebeklerin el tırnakları çok hızlı uzar. Bebeğin tırnakları çoğunlukla dünyaya geldiği esnada uzun olur. Henüz kendi hareketlerini kontrol edemeyen bebek, bu dönemde tırnakları ile kendine zarar verebilir. Bu yüzden el tırnaklarının haftada bir, ayak tırnaklarının ise ayda bir kez kesilmesi önerilir. Bebeklerin tırnakları zaten yumuşak yapıda olsa da banyo sonrasında daha da yumuşar. Dolayısıyla tırnak bakımı banyodan sonra yapılabilir. Ayrıca emzirme sırasında da bebek rahat ve gevşemiş olur. Emzirme ya da uyku sırasında da bebeğin tırnakları kesilebilir. Tırnakların bebeklere özel tasarlanmış tırnak makaslarıyla kesilmesi daha kolaydır. El tırnakları yuvarlatılarak, ayak tırnakları ise düz kesilmelidir. Böylece bebeğin ayaklarında tırnak batması gibi problemler oluşmaz.
Ciltleri kurudur ve bu normaldir
İlk doğduklarında yumuşak ipeksi bir cilde sahip olsalar da, bebeklerin cildi daha sonra kurumaya başlar. Aslında ilk günlerde o kadar yumuşak olmasının nedeni anne karnında bir sıvının içinde uzun süre beklemiş olmasıdır. Ancak daha sonra ciltlerinin havayla temas etmesi sonucu kuruluk gözlemlenmeye başlar. Bunun için bir şey yapmanıza genellikle gerek olmamakla birlikte, eğer çok rahatsız oluyorsanız parfümsüz bir bebek losyonu kullanabilirsiniz. Yeni doğanların cildinde özellikle ilk 1 aydan sonra küçük kızarık noktalar, pişik ve hatta aylar süren sivilcelerin de gözlemlenebildiğini ve bunların da normal olduğunu ekleyelim.
Ağlamak onların iletişim kurma biçimidir
Bebekler çok fazla ağlarlar. Ancak bu onların her seferinde bir yerlerinin ağrıyıp acıdığı anlamına gelmez. Aksine ağlamak, onlar için bir iletişim kurma şeklidir. Acıktıklarında, altlarını ıslattıklarında, üşüdüklerinde veya kucağa alınmak istediklerinde bunu anlatma biçimleri, bildikleri tek yöntem olan ağlamadır. Başlangıçta bu iletişim şekline alışmakta zorlanabilirsiniz. Fakat zaman geçtikçe bebeğinizin neye ihtiyacı olduğunu hemen anlamaya başlayacaksınız.
Çok uyurlar
Bebeğin biyoritminin oluşması yaklaşık 3 ay kadar sürer. İlk haftalarda bebekler gündüzleri daha sık uyuyabilir. Gün içinde toplam uyku saati 12 ila 16 saat aralığındadır. 3. aydan sonra ise tok ve bakımları yapılan bebek, çoğunlukla geceleri daha iyi ve uzun süre ile uyur. 6. aydan sonra bebek, kendi odasında tek başına uyutulabilir. Gece uykularından önce bebeğin banyo yaptırılması, onun daha rahat ve konforlu şekilde uyumasına yardımcı olur