Yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla nezle ve grip hastalığına yakalananların sayısında ciddi bir düşüş olsa da hastalıklara karşı savunmasız olan bebeklerin ilkbaharda ve yazın gripten daha çok etkilenmekte olabiliyorlar. Bebeğiniz de yaz nezlesinin ilk belirtileri kaşınma, sürekli hapşırma ve ağlıyorsa dikkat etmek gerekiyor. Bebeğinizde görebileceğiniz diğer önemli belirtiler ise şunlardır:
- Burun akıntısı.
- Emmede azalma.
- Burun tıkanıklığı.
- Hafif ateş.
- Hapşırma.
- Kuru öksürük.
- İştahsızlık.
- Huzursuzluk.
Bebeklerde nezle tedavisi sırasında burun tıkanıklığına dikkat etmek gerekiyor!
Nezlede en büyük problemin burun akıntısı sebebiyle burunda biriken mukozanın atılamaması ve bu durumun nefes alamama problemlerine dönüşmesidir. Çünkü bebekler yetişkinler gibi burunlarını temizleme refleksine sahip değildir. Haliyle bu temizliğin ebeveynler tarafından yapılması gerekir. Eğer bebeğiniz burun tıkanıklığı sebebi yaşıyorsa bir burun aspiratörüyle burnu temizlemeniz gerekir. Eğer bebeğinizin burnundaki salgı çok yoğunsa doktorun verdiği burun damlaları kullanılabilir. Ayrıca çıkan ateşini düşürmek için ılık bir banyo yaptırılmalı ve bebek ince giydirilmelidir. Bebek, çok huzursuz ve ateşi 38°C’ın üzerindeyse ateş düşürücü ilaç verilebilir. 2 aydan küçük bebeklerde ateş, önemli bir rahatsızlığın belirtisi olabileceğinden ateş düşürücü vermekten kaçınılmalı, mutlaka uzman bir doktora götürülmelidir.
Peki yaz nezlesinden korunmak için neler yapılmalı?
Halk arasında “kış nezlesi” olarak adlandırılan hastalık viral üst solunum yolu enfeksiyonudur. Virüslerin neden olduğu bu hastalık yaz nezlesinden farklı olarak hastanın hapşırması ve öksürmesi ile başkalarına çok kolay şekilde bulaşır. Sık sık ellerin yıkanması, gribal enfeksiyonu olanlarla temastan kaçınma, salgın dönemlerinde kalabalık ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durulması, mümkünse maske takılması gibi tedbirler hastalığın yayılma hızını azaltmaktadır