Anne Sütünün Üç Aşaması

Bebeğiniz büyüyüp değiştikçe anne sütünüzün de değiştiğini biliyor muydunuz? Evet, doğru. Vücudunuz, bebeğinizi korumak ve büyümesine yardımcı olmak için besin açısından en zengin formülü nasıl oluşturacağını tam olarak bilir. O halde anne sütünün üç aşamasını tanımak için yazımızın geri kalanını okumaya devam ediniz.

Kolostrum Sütü

“Sıvı altın” olarak da bilinen kolostrum, süt tedarikinizin öncüsüdür ve doğum sonrası sadece 2-5 gün boyunca üretilir. Bebekler için besleyici olarak yoğun bir süper gıda olan kolostrum, beyaz kan hücreleri ve bağışıklık güçlendirici destek içerir. Kolostrum protein açısından yüksek ancak şeker ve yağ açısından düşük olduğundan yenidoğan bebeğinizin sindirimini kolaylaştırır. Kolostrum yenidoğan bebeğiniz için çok faydalıdır.

Svellä® Emzirme Yastığı ile konforlu bir emzirme deneyimi!

Bazı kadınlar hamilelikleri boyunca kolostrum üretebilir. Plasenta rahimden atıldıktan sonra, hormonal değişimler, göğüslere üretime başlama zamanının geldiğini bildirir. Kolostrum anne sütünden belirgin şekilde farklıdır. Kalın, kremsi ve tipik olarak altın/sarımsı renktedir (şeffaf olabilir). Bilmeniz gereken şey ise kolostrum sütünü, geçiş sütü veya olgun süt üreteceğinizden çok daha az üreteceğinizdir.

Geçiş Sütü

Tipik olarak, doğum sonrası 3-6. günler arasında, kolostrum ve olgun süt arasındaki köprü olan “geçiş” sütü üretmeye başlayacaksınız. Yenidoğan bebeğiniz hayatının ilk birkaç haftasında hızla büyüyor ve şaşırtıcı bir şekilde anne sütünüz onların değişen ihtiyaçlarını karşılamak için uyum sağlıyor. Geçiş sütünüz sırasında göğüsleriniz, yeni doğan bebeğinizin ne kadar beslendiğine bağlı olarak ne kadar tedarik edeceğini öğrenme aşamasındadır.

Bu aşamada sütünüzün içeriği de değişmektedir. Kolostrumunuzla karşılaştırıldığında geçiş sütü, bebeğinize enerji vermeye yardımcı olan daha yüksek yağ ve laktoz (şeker) içeriğine sahiptir. Geçiş sütünüzün protein içeriği de değişir. Kazein ve peynir altı suyu artık sindirim ve toklukta önemli roller oynamaktadır. Antikorlar açısından zengin ve bebeğinizin midesinde sıvı halde kalan peynir altı suyu proteinleri. Bu onları kolay ve hızlı sindirilebilir hale getirir. Ancak kazein proteini, bebeğinizin midesindeki asitle birleştiğinde daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olur. Bebeğinizin tükürüğünde parçalar fark etmeye başlarsanız, nedeni budur.

Vücudunuz büyüyen yenidoğan bebeğinizin değişen ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını öğrendiğinden, bu geçiş aşamasında en çok anne sütünüz değişir. Doğum sonrası ilk ayınızın sonunda, süt tedariğiniz olgun sütünüze dönüşecektir.

Olgun Süt

Anne sütüne geçişinizin son aşaması, genellikle doğumdan dört hafta sonra ulaşılan “olgun” aşamanızdır. Bu noktada sütünüz, büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan hemen hemen tüm değişiklikleri ve uyarlamaları yapmaktadır. Olgun sütünüz özellikle bebeğinizi bakterilere karşı korumada etkilidir. İlginç bir şekilde, olgun sütünüz benzersiz bebeğiniz için o kadar özel ki bilim adamları hala anne sütünün tam olarak hangi hücrelerden, antikorlardan vb. yapıldığını ve bebekleri korumak için nasıl çalıştığını tam olarak anlamakta zorlanmaktadırlar.

Olgun anne sütünüz sadece bebeğinizin açlığını gidermekle kalmaz, aynı zamanda bağırsak bakterilerini oluşturmaya, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve bebeğinizin hızla büyüyen beynini beslemeye yardımcı olur. Bunun da ötesinde, olgun anne sütünüz, tüm yaşamı boyunca bebeğinizin sağlığının temelini oluşturmaya yardımcı olan kök hücreler ve hormonlar içerir!